Tuesday, October 18, 2011

solat = temujanji dengan Allah


lewat petang selepas penat bekerja seharian di restoran krusty krab, spongebob dan squidward berjalan pulang menuju ke rumah masing2..

matahari melabuhkan dirinya..senja mula menunjukkan diri..

Allahuakbar...Allahuakbar~!

spongebob: alamak dah masuk magrib la~! kena pecut ni nanti terlambat pula nak solat..

squdward: ala lilek la bro..jalan slow2 suda..sempat punya..lagipun kalau solat time hujung waktu bole solat isya' terus..huhu

spongebob: wait the second~! awak sedar x apa yg awak cakap ni??? solat 2 ibarat temujanji kita dengan Allah tahu..bukan dengan kawan kita atau kekasih kita. Allah yang menciptakan langit, laut dan bumi serta seisinya..mana mungkin kita boleh melewatkan temujanji kita dengan pencipta kita yang Maha Hebat ini..

squidward: (speechless)

spongebob menyambung syarahannya ala2 imam muda spongebob..

spongebob: jika awak ada temujanji dengan kekasih atau kawan pada pukul 4.. sudah tentu awak akan terpacak dekat taman bunga 2 setengah jam lagi awal kan?? mereka itu manusia tetapi Allah adalah tuhan kita..Pencipta kita.. tiada satu pun yang boleh dibandingkan denganNya..sudah tentu tempatnya lebih utama dan istimewa disisi kita.

squidward:astaghfirullahalazim (sambil menghela nafas panjang)..sekarang saya sudah faham..

spongebob: maaf kan saya kawan.. saya memang tidak suka orang yang suka meremeh2kan solat..solat itu adalah ibadah nombor satu..dan ia juga amalan yang akan mula2 ditimbang di akhirat kelak...saya bukan apa..sekiranya saya tidak menegur awak..saya khuatir di akhirat kelak Allah akan menyoal saya mengapa saya tidak menegakkan yang makruf..alhamdulillah sekarang awak dah faham (sambil tersenyum lebar).. Dan awak tahu x di padang mahsyar nanti akan ada 3 jenis cahaya.

squidward: cahaya apa?? ( mula menunjukkan minat)

spongebob: cahaya yg berkelip2 seperti bintang itu ialah wajah orang yang ketika mendengar azan dia terus meninggalkan segala kerja dan urusannya,lalu melangkah untuk segera menunaikan solat.Cahaya yang terang seperti bulan purnama ialah wajah orang yang mengambil wudhuk sebelum azan berkumandang.Dan wajah yang terang benderang seperti cahaya matahari ialaha wajah yang telah pun berada di masjid sebelum masuk waktu azan..
kita pula bagaimana?? meninggalkan segala urusan time azan berkumandang pun x..inikan pula untuk berada awal di masjid. ( spongebob menghabiskan tazkirahnya)

squidward: wah..terima kasih banyak2 spongebob~! dapat juga saya tambah ilmu saya hari ni..awak lah sahabat dunia akhirat saya.

spongebob: hah..apa lagi jom cepat2 kita pulang..boleh kita solat jemaah sekali..kena ajak patrickstar sekali ni..huhu

squidward: jom!

inspired by: novel stanza cinta =]


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...