Monday, January 31, 2011



Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.
Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.


 copied from:http://ariffshah.com

Sunday, January 2, 2011

sekitar xpdc dakwah di klcc menjelang detik tahun baru 2010

bismillahhirrahmanirrahim...

petang 2 balek dr times square pas letih wat survey produk makanan 4 assignment..tros berdesup kemas2 barang utk berangkat ke klcc... naek bas rapid kl b114..singgit je...5 minit je da sampe..hehe.. sampe je klcc..pergh memang da stat ramai org.. ye la kte mlm ni new year en.. jln punye jln meredah org yg rame..akhirny sampe la di masjid as syakirin klcc..meriah sungguh masjid 2..tibe2 teringat trip ngn badar pas spm..hehe..masjid ni la ktowg singgah tok solat asar dlu.. 

pas isya' bermulalah forum yg dsampekn oleh panelist yg femes..antaranya ustaz fauzi al kuliyyah tv3 ngn ustaz zul tv9.. ade la jgak selingn nasyid oleh unic.. alhamdulillah meriah masjid 2..dengan berpusu2 mahasiswa dr seluruh malaysia.. nak lawan org yg bkumpul kt klcc tok contdown..hihi

11.30pm..
berkumpul la sume ahli GAMIS (gabungan mahasiswa malaysia).. ramai btol..ade dr kuis, usm, ukm , uia.. mcm2 lg.. then ktorg di surh spread n bentuk kumpulan tdri dr 10 org.. campur aduk abis.. make sy pn tcampak dlm kumpln 5.. abis je taklimat sal xpdc dakwah yg akn ktorg wat skejap lg..BOOMM...bedentam dentum bunyi bunga api.. it is 2011!!!! 



dr bumbung masjid 2..nampak jelas sume bunge api..cantik..mmg cantik..menggangumkn.. naik pekak telinga sebab kat sgt bunyi..haha.. tp bile merenung bunge api 2..x smena-mena teringat keadaan kt gaza.. 

rse sebak... kat sne pun ade bunga api..tp bunge api yg mmusnahkn.. langit malam gaza x pernah sepi.. dentuman di sne lebih kuat.. =(.. ya Allah Kau kuatkn la saudara2 seislam ku di sana..tabahkn la hati2 mereka..

12.01am
bgerak ke klcc.. membawa risalah2 di tangan.. dengan niat yg satu.. mnyampaikn dakwah.. 

mcm2 gelagat ade...anak2 mude di sane sini..huh~~~ camne nak stat ni..nk g kt sape lu..mate tekebil2 tgok lautan manusia yg mmenuhi ruang legar depan klcc.. shafiqah ko kne kuat!! kalo ko lemah..abis la baek takyah dtg xpdc ni..sy pn tfikir knape tibe2 sy bole ade kt sni?? adakah kehendak dri sy semate2 atau mmg tlh dtetapkn oleh Allah..ya ini adalah kehendak Allah..sya tlh dipilih olehnNya

"assalamua'alaikum..selamat tahun baru!!"

"ya..slamat tahun baru".. ok xjwb pn salam sy~~

sy mendekati sekumpulan anak2 mude.. hmm mereka ni org indon rupeny..susah btol nak bezakn antara org cni n org asing..muke sme je.. sy pn tanye nme diorg.. n  blom sempat nk panjangkn lg pbualan...tibe2 ckp nak balik da..hu~~~~ 

troskn misi ke 2.. sy jalan punye jln..nampak la sederet wanita2 kt tepi koridor.. ok kali ni pn indonesia jugak..haha.. tape x kesah..tnyate mule diorg cam tanak layan sy.. tp dsebabkn sy ni byak mulut n senag mesra..last2 da jd cam geng cik kiah pulak..punye la sonok bsembang..cam da 15 tahun knal..haha.. sy tanye la mereka..nape keje kt msia..kbyakn mereka ckp kt msia gajiny lumayan.. n mereka keje kt cni adlah utk mncari rezki utk mnyara kluarge mereka di kampung.. sbenarny dlm diam sy kagum dengn mereka.. sanggup mrantu jauh ke negara org.. n niat diorg baik..nak menyara ayah n mak kt kmpug.. kdang nak blek rye pn x bole.. ksian kn??? 

kak yuyun... slah seorg dr mreka..da ade 3 org anak.. sy pn tnye psal kes pmbuangan bayi.. dia dengan semangat n nampak mmg ikhlas dr hati dia mngatakn yg dia sedih n kecewa sgt dengn sikap segilintir plaku2 dosa ni yg tegar buang bayi yg comel n x bslah 2.. dia sbagai sorg ibu sgt paham.. dah penat2 mngandung 9 bulan..tibe2 buang bayi yg kte kandung..yg bkongsi makanan dgn kita n tidur bsme kte selama 9 bulan..kte buang tanpe ade sdikit pn perasaan ihsan..sdangkn kucing pn syangkn anak kte,,inikan pulak kte..seorg manusia..ya mnusia.. yg dkurniakn akal utk bfikir n yg Allah angkat kte ni jauh lebih mulia drpd makhluknya yg lain tmsuk malaikat,,

firman Allah yg bmaksud:

"sesungguhnya kami ciptakan insan itu dengan sebaik-baik penciptaan". ( At-Tin:4)

2.30 a.m
malam ni mrupakan sambutan tahun baru yg tbaik sy..benar2 seronok.. inshaAllah tahun hadapan sy akan join lg n improve lg care pnyampaian sy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...