Monday, November 29, 2010

Tips menutup aurat

Menutup aurat adalah perintah Allah s.w.t.Anjuran ini hakikatnya turut melibatkan lelaki, namun perintahnya amat kritikal ditekankan kepada wanita memandangkan lebih ramai wanita yang tidak menutup aurat berbanding lelaki.Tambahan pula fitnah wanita itu lebih besar.

Di bawah disertakan beberapa kaedah praktikal menjadi Muslimah yang prihatin dengan penampilannya di hadapan ajnabi.
1.Tahu.Langkah pertama ialah ilmu.Penting bagi muslimah mengetahui batasan aurat, ciri-ciri pakaian yang menutup aurat, siapa mahram dan siapa ajnabi, hukum hakam aurat dan sebagainya.

2,Sedar.bahawa tuntutan syariah ini amat perlu dan pentibng untuk dilaksanakan sesempurna mungkin.Jangan sambil lewa dan acuh tak acuh.Soal halal haram adalah perkara besar.
3.Syiar.Setiap agama ada imejnya.Imej wanita muslimah dapat dikenali melalui ciri-ciri berpakaian yang menutup aurat.

4.Fungsi cermin. Sebelum melangkah keluar rumah dengan yakin, tanyalah cermin,"wahai cermin, adakah hari ini aku menutup aurat?".Jawapannya perlu dijawab berdasarkan ciri-ciri pakaian patuh syariah.
5.Asingkan pakaian kepada 2 kriteria; sesuaai atau tidak sesuai di pakai di hadapan ajnabi.Pakaian seksi misalnya, masih boleh dipakai apabila bersendirian di dalam bilik atau di hadapan suami.

6.Malu. Wanita yang tidak biasa mendedahkan aurat di hadapan lelaki ajnabi akan berasa malu, takut, gelisah dan sebagainya walau sekadar bermimpi tidak bertudung.
7.Bersahabat dengan wanita yang solehah boleh menguatkan pendirian dan alangkah seseorangwanita yang ingin berusaha mengubah penampilannya kepada penampilan yang patuh kepada syariah.

8.Eksklusif.Semua wanita itu cantik. Jika tidak menakan wanita menjadi senjata iblis melemahkan kaum lelaki. Namun kecantikan dan keindahan tersebut Allah kurniakan sebagai milik eksklusif wanita itu dan suaminya sahaja. Oleh sebab itu, usah dipertononkan aurat perhiasan kepada umum secara percuma, jika suami pun perlu membayar mahar untuk memilikinya.
Wanita yang menutup aurat hakikatnya akan melangkah lebih yakin dan selamat. Mereka tidak perlu risaukan mata liar yang memandang, tidak perlu ambil kisah gaya rambut, tidak perlu berhabis duit untuk aksesori itu dan ini. 


sumber: majalah solusi isu 26

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...