Sunday, August 14, 2011

khusyuk


suasana petang yang harmoni dan tenang di perkampungan bikini bottom...

Allahuakbar~!! Allahuakbar~!!

patrick star: oh...dah masuk waktu solat..
spongebob:

mari menuju kejayaan~!!

maka kedua orang sahabat baik ini pon bergegas menuju ke masjid yang terletak berhampiran dengan kedai krabby patty..

allahuakbar....
assalamualaikum warahmatullah..

usai mereka mengerjakan solat asar..

patrikc star: hu... sedih betul la..
spongebob: ??
patrick star: setiap kali aku solat, mesti aku x khusyuk... masa tu la nak ingat tu.. nak ingat ni.. time tu la teringat kunci kat mana, kucing aku da makan ke belum... dimana silap ku????
spongebob:hehe... mudah saja..ini analogi dari saya...
ada sebuah tasik penuh lumpur yang dipanggil tasik lumpur..dan ada 2 orang remaja.. A dan B.. remaja A sangat suka mandi lumpur tapi remaja B memang xjoin sekali.. dan 5 kali sehari mereka akan pulang ke rumah untuk mandi di sungai yang BERSIH..tapi remaja A selalu tertanya2... "apasal mandi sungai asyik x BERSIH je selalu ni??".. remaja B pulak..bersihnya bukan main...

patrick star: ....... (gaye berfikir)
spongebob: jadi sekarang faham x? kenapa kita selalu bila solat susah sangat nak khusyuk? rasa macam strunggle abis dam mase solat....nak khusyuk habis2an..
tapi secara x sedr kte langsung tak strunggle masa kita di luar solat..perlakuan seharian kita x islam, time solat la baru nak islam dan tunduk pada ajaran Allah Subhanallahtaala.
seharian mandi lumpur, kan susah nak bersihkan dengan air sungai 5 kali sehari.sebaiknya, kehidupan seharian kita pun mestilah di jaga.. betul x???

patrick star: OhHhhh~!! Astaghfirullahalazim.. baru la aku sedar!!! 

sejak haritu patrick star pun mula berubah.. setiap hari amal ibadahnya pun bertambah dan istiqamah..alhamdulillah.

diolah smula drpd komik hasil karya asyifa


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...